Over rode kool en de ondergrond

Rode kool is een uitstekende natuurlijke pH-indicator.

Rode kool is een uitstekende natuurlijke pH-indicator.

Rode kool is een uitstekende natuurlijke pH-indicator.

Dat komt omdat rode kool boordevol Anthocyanen zit. Anthocyaan is een bijzondere stof die niet alleen de kleur geeft aan rode kool, maar ook aan tal van andere planten en bloemen.

Daarnaast is Anthocyaan ook een superfitmaker! Het vernietigd schadelijke stoffen in je lichaam en beschermt tegen hart- en vaatziekten. Anthocyanen hebben ook de eigenschap om je huid jong te houden.

Het wonderlijke bovendien is dat deze stof ook van kleur kan veranderen als hij in aanraking komt met een zure of alkalische omgeving. Dat komt omdat Anthocyanen gevoelig zijn voor pH. pH is een schaal die aangeeft of stoffen die opgelost worden in water zuur, neutraal of basisch zijn. Die schaal loopt van 0 tot 14.

Vloeistoffen met een pH lager dan 7 zijn zuur, vloeistoffen met een pH hoger dan 7 zijn dan weer basisch. Bij een lage pH waarde is anthocyaan rood, bij een hoge pH waarde kleurt de stof rood. Een paarse kleur wijst op een neutrale pH. Tussenliggende kleuren zoals roze, violet, blauw en blauwgroen zijn ook mogelijk.

De pH van planten is afhankelijk van chemische processen in de plan zelf, maar ook van de grondsoort. Daarom kan de kleur van rode kolen verschillen naar gelang deze in meer of minder zure grond groeit.

Niet alleen rode kool kan op deze manier van kleur veranderen, ook de Hortensia is hier een schoolvoorbeeld van!

bron: http://www.steunpuntgok.be