Over rode kool en de ondergrond

Oogsttijd!

Oogsttijd!

Op zaterdag 2 september vond de vijfde en misschien wel de belangrijkste mijnKOOL workshop plaats in het Emile Van Doren museum te Genk.

De rijpe kooltjes waren, na enkele maanden in volle Genkse grond te hebben kunnen groeien, rijp om te oogsten. Al die tijd hebben ze belangrijke grondstoffen uit de bodem gehaald om verder te ontwikkelen en hierdoor hebben ze ook de kans gekregen om ook hun kleur aan te passen. In een kalkrijke grond kleuren ze eerder groen, terwijl ze in een zuurdere omgeving meer naar het paarse en rode kleuren. In een neutrale bodem kleuren de kooltjes dan weer eerder blauw. Het zijn net deze eigenschappen die de kooltjes zo interessant maken voor dit project, want elk beeld dat gemaakt wordt met het sap van een ander kooltje zal een andere tint hebben, en zo belangrijke informatie vertellen over de ondergrond waarop het groeide.

De deelnemers van het mijnKOOL project namen hun zelf gekweekt kooltje mee naar het Emile Van Doren museum, dat we opnieuw veranderden in een mini-labo. Van elk kooltje werd een fotografische emulsie gemaakt door de kool te versnijden, te koken en te zeven. Elke parameter van het proces werd nauwkeurig geregistreerd om een zo natuurlijk mogelijke kleurweergave te verkrijgen. De verkregen emulsie werd hierna aangebracht op een blad papier en daarna naar de serre gebracht waar het beeld de volgende maand de kans krijgt om te belichten in het zonlicht.

Van elke deelnemer wordt er een portret en een beeld van de thuisomgeving geprint op de emulsie van het zelf-gekweekte rode kooltje. Zo krijgen we aan het einde van het proces een mooi en verrassend beeld van de Genkse omgeving.

De eerste resultaten tonen alvast een heel kleurrijke en diverse ondergrond van Genk. Wordt vervolgd!

Duimen dus maar voor veel zon in september 😉