Over rode kool en de ondergrond

derde meeting

derde meeting

De derde sessie van het project mijnKOOL vond plaats op zaterdag 3 juni in het Emile Van Doren Museum. Deze keer kregen we een plekje in het ruime oude atelier van de kunstenaar.

Deze sessie stond volledig in het teken van de bodem. Elke deelnemer had een pot aarde meegebracht van het land waarop de kooltjes groeien. Deze staaltjes werden aan de hand van diverse experimenten getest op de zuurtegraad en bodemsamenstelling. Er werden heel wat bokalen heen en weer geschud, want het is belangrijk om de bodemdeeltjes goed op te lossen in water vooraleer een test uitgevoerd kan worden. De volgende dagen zullen enkele deelnemers wel stramme armen hebben van het schudden :-).

Uit de resultaten van deze tests bleek als snel dat er in Genk een grote bodemdiversiteit te vinden is. De vandaag gemeten pH-waardes schommelden van 5.4 tot 7.2, wat wijst op een licht zure tot neutrale ondergrond in het Genkse landschap

Ook de testjes met het rode kool sap waren positief. Het sap reageerde en verkleurde op de diverse staaltjes, wat veel potentieel biedt voor mooie kleurschakeringen van de kooltjes die aan het groeien zijn.

De resultaten van de verschillende bodemsamenstellingen duiden op een overwegend zanderige Genkse bodem.

Tot de volgende sessie!