Over rode kool en de ondergrond

Fotografische negatieven ontwikkelen met het sap van rode kool!

Fotografische negatieven ontwikkelen met het sap van rode kool!

Deze week stond alles in het teken van het experiment: Kan je met rode kool een fotografische film ontwikkelen? Ik wist van vorige projecten dat het mogelijk was om met koffie je film te ontwikkelen in plaats van een industriële ontwikkelaar. Dat proces wordt het caffenol-procedé genoemd. Deze alternatieve ontwikkeling van het negatief is kwalitatief haast even goed als de industriële methode.

Voor het mijnKOOL project wilde ik echter graag een stapje verder gaan, en heb ik de negatieven proberen te ontwikkelen met het sap van de rode kool, soda en vitamine C. Na enkele mislukte experimenten begonnen de negatieven er eindelijk netjes uit te zien. Uiteindelijk is het gelukt door met de parameters temperatuur, ontwikkeltijden en samenstelling van de kool-ontwikkelaar te spelen.

De eerste resultaten zijn alvast veelbelovend! Verder onderzoek staat gepland om het ontwikkelprocedé verder te verfijnen in de volgende maanden.

Rode kool is echt wel een veelzijdige groente 🙂